Of je nu een start-up bent of een gevestigde waarde in je industrie, het is vaak moeilijk om je weg te vinden door het marketing bos. Voor een start-up kan het soms overweldigend zijn om aan een marketing strategie te beginnen. Op welke kanalen moet ik inzetten, wat moet ik vertellen en hoe zit dat ook weer
met SEO. Voor een gevestigd bedrijf is het soms niet helemaal duidelijk wat de waarde van marketing juist is, te vaak wordt marketing gezien als iets bijkomstig. Terwijl naar onze onbevooroordeelde mening, marketing de spil van het bedrijf is.

Met deze 10 tips vind jij al snel je weg door het marketing bos en vermijd je enkele veel voorkomende valkuilen. 

1. Stel duidelijke doelen

Voor je ook maar iets anders doet, moet je bepalen welke marketingdoelstellingen je zal nastreven. Wanneer is een campagne succesvol? Wat is de ideale uitkomst? Gaat het om winst, meer marktaandeel of wil je misschien gewoon awareness creëren rond je brand? Wat het ultieme doel dan ook mag zijn, het moet duidelijk bepaald worden. Zo weet iedereen die meewerkt aan de marketing van het bedrijf wat de doelstellingen zijn en hoe ze bereikt gaan worden.

2. Track de resultaten

Eens je weet vanaf welke waarden een campagne succesvol is, moet je natuurlijk ook weten wanneer de waarden bereikt zijn. Zonder het tracken van resultaten weet je niet of al je harde werk ook daadwerkelijk resultaat heeft gehad. Het tracken van verkeer en bekijken van tussentijdse resultaten zal ervoor zorgen dat je kan bijsturen waar nodig. Anders kom je pas op het einde van de campagne tot de conclusie dat de resultaten lager dan verwacht zijn. Zo verspil je marketingbudget en tijd.

3. Verwacht geen instant resultaten

Marketinginspanningen hebben gemiddeld gesproken een beetje meer tijd nodig dan andere inspanningen die je in je bedrijf steekt. Je behaalt geen astronomische resultaten over night. Daarom is het belangrijk om niet te snel op te geven. Geef je campagnes tijd om te lopen en te leren. Het is daarom ook belangrijk om
voor het lanceren van een campagne eerst een kleinere A/B test te laten lopen. Zo krijg je al een eerste indicatie van wat het beste werkt voor de doelgroep. Als je dan na enige tijd nog merkt dat de doelgroep toch minder interactie vertoont met de campagne dan initieel gehoopt, kan je nog steeds je strategie
bijsturen.

4. Hou een oogje gericht op wat de concurrentie doet

Ben je nieuw in de industrie? Kijk eens rond naar wat anderen doen. Dit geeft meestal al een eerste idee van wat wel en niet werkt. Zo kan je tijd en budget besparen door niet dezelfde fouten te maken. Natuurlijk is dit geen oproep om zonder creativiteit of inspiratie reeds bestaande campagnes te imiteren. Nee, de bedoeling is om een idee te krijgen van kanalen, media, onderwerpen, die leven bij de doelgroep en er dan je eigen creatieve spin aan te geven.

5. Bestudeer de doelgroep

Zoals toegelicht in het puntje hierboven is het essentieel om te weten wat er leeft in de doelgroep en hoe je ze het beste kan bereiken. Weet je dit niet, dan zal al je communicatie mislopen. Neem de tijd om grondig te bestuderen welke problemen de doelgroep heeft, waar jouw producten of diensten een antwoord op kunnen bieden. Maar bestudeer ook zeker hoe de leden van de doelgroep op zoek gaan naar een oplossing voor hun problemen. Biedt informatie en oplossingen aan die gestructureerd zijn vanuit het denkpatroon van de
doelgroep. Zo leid je hen naadloos naar de oplossingen die je zelf naar voor wilt schuiven.

6. Formuleer een duidelijke value proposition

Stel jezelf de vraag waarom een klant jouw product of dienst zou moeten verkiezen boven die van een concurrent. Welke waarden kan jij aanbrengen die een ander misschien niet heeft. Heb je geen value proposition gedefinieerd, dan zal je ook geen klanten kunnen overhalen om voor jouw bedrijf te kiezen. Er is dan niets wat jou differentieert van de concurrent.

7. Optimaliseer je website.

We zien steeds meer een shift naar social media, maar dat wilt natuurlijk niet zeggen dat we daarom onze websites kunnen verwaarlozen. Sociale media posts moeten namelijk altijd ergens naar leiden. Bovendien gaan mensen nog steeds heel vaak opzoek naar antwoorden via Google. Het is belangrijk dat waar
de doelgroep op zoek gaat naar informatie, jij aanwezig bent om een antwoord te bieden. Structureer je website ook vanuit het oogpunt van de gebruiker. Deel je informatie zodanig in dat de gebruiker alles op een logische manier terug kan vinden. Dat is overigens vaak helemaal anders dan je zou denken. Ga er dus niet vanuit dat je weet hoe de gebruiker denkt, bevraag hen liever en pas dat toe op de structuur van je website.

8. Don’t put all your eggs
in one basket.

De ideale marketingstrategie bestaat uit een multi channel mix. Verschillende kanalen lenen zich tot het verspreiden van verschillende boodschappen. Door aanwezig te zijn op deze verschillende kanalen, kan een (potentiële) klant zich beter vertrouwd maken met het bedrijf, de sfeer en de waarden. Deze dingen zijn niet onbelangrijk wanneer iemand de afweging maakt tussen verschillende bedrijven die gelijkaardige diensten of producten aanbieden. Bovendien zijn er ook verschillende tijdstippen waarop je de
verschillende kanalen best inzet. Door te diversifiëren op gebied van boodschap en kanaal, vergroot je de kans op exposure naar de doelgroep toe.

9. Besteed niet té snel té veel geld aan grote marketing stunts.

Er zijn zo veel dingen die je kan optimaliseren met relatief weinig budget (bv. SEO, inbound marketingstrategie, opbouwen van een followerbase op sociale media). Wanneer je daarmee begint, in combinatie met de learnings die je van de concurrenten kan meenemen, heb je al een mooie basis om mee te starten. Marketing is heel vaak trial en error. Wat vandaag een goed idee was, is dat morgen vaak niet meer. Doelgroepen veranderen constant en daarom moet jij constant mee veranderen. Kies dus liever voor campagnes die ad hoc zijn en snel kunnen aangepast worden.

10. Focus niet alleen op nieuwe klanten.

Het grootste deel van de omzet komt meestal van terugkerende klanten. Bovendien kost het je ook minder om reeds bestaande klanten tevreden te houden dan om nieuwe klanten aan te werven. Als je dus enkel gefocust bent op deze nieuwe klanten, loop je heel wat mogelijke winst mis. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat er een goede klantenservice en flow na aankoop opgesteld is (bv. Transactional emails, blogs over het gebruik of onderhoud van het product, customer service lijn, cross-selling..). De customer journey eindigt namelijk niet bij de aankoop van het product.

Heeft dit artikel je aan het denken gezet en vraag je je nu af of jouw marketing strategie wel optimaal opgesteld is? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek en we bekijken het graag even samen.