Één van de diensten die we vaak leveren voor onze klanten is het verzorgen van een nieuwe branding. Als je zelf voor dit proces staat, kan het misschien behulpzaam zijn om een beter idee te krijgen van hoe een branding traject juist werkt. Daarom zetten wij onze werkwijze even op een rijtje!

De voorbereiding
In deze fase is het belangrijk om samen te overlopen wat de doelen zijn. Zo zijn we er zeker van dat we op dezelfde golflengte zitten. We gaan steeds resultaatgericht te werk. Dat wilt zeggen dat we samen bekijken wat het gewenste resultaat is en wat dan de beste strategie is om dat resultaat te bereiken. Die strategie gaan we dan nadien in de volgende fasen verder uitwerken. Wil je bijvoorbeeld een herpositionering van je bedrijf inzetten? Dan kan een goede strategie zijn om te vertrekken vanuit het perspectief van je klanten. Zo ontwikkel je wat je klant wilt, niet wat jij denkt dat de klant wilt.

Company analysis
Een branding traject begint altijd met een analyse van het bedrijf. Om deze analyse op de beste manier te starten, gaan we van start met een workshop. Zo’n workshop neemt ongeveer 4 uur in beslag maar deze tijden kunnen variëren. We nemen zo veel tijd als nodig. Het doel is om te komen tot een zo volledig mogelijke omschrijving van je bedrijf en je doelgroep. Op basis van de doelgroep, maken we ook een beschrijving van de tone of voice die geschikt is.

Het design
Nadat we een goed idee hebben van wie jullie zijn als bedrijf, gaan we aan de slag met moodboards. Deze moeten het gevoel omvatten die jullie als bedrijf willen uitstralen, de soorten kleuren, de typografie die past bij jullie identiteit, etc.

Het dossier
Nadat we op dezelfde lijn zitten van wie jullie zijn als bedrijf en welke mood er aan die identiteit gekoppeld kan worden. Krijgen jullie van ons een branding dossier. Dit is onze eerste deliverable en bevat een samenvatting van bovenstaande elementen. We vatten er in samen wat het resultaat is van de workshop: wat is de identiteit van jullie bedrijf, wie is jullie doelgroep en wat is de geschikte tone of voice. Nadien voegen we er ook de moodboards aan toe die volgens ons het beste aansluiten hierbij.

Het traject
Na het afleveren van dit dossier gaat het vervolgtraject van start. In dit traject maken we enkele logovoorstellen. We laten de klant dan zelf een logo uitkiezen waarmee ze de meeste affiniteit hebben. Dit logo wordt dan in enkele feedbackrondes getweaked om perfect bij het bedrijf aan te sluiten.

Het resultaat
Het eindresultaat van ons brandingtraject is niet enkel een nieuw logo, maar een volledige brandguide. Deze brandguide zorgt ervoor dat ons gezamenlijke harde werk mooi wordt overgedragen over verschillende media, door verschillende personen en over tijd. We lijsten op welke fonts er gebruikt moeten worden, wat de richtlijnen zijn voor het gebruik van het logo, welke kleuren er gebruikt mogen worden, etc. We geven zelfs al een eerste aanzet van hoe enkele marketing materialen eruit kunnen zien. Welke materialen dat zijn, hangt van de klant af. We kiezen steeds voorbeelden die het best aansluiten bij de marketing mix van onze klant.